Stichting Museum Nieuwenkamp

Overzicht van Nieuwenkamp's reizen

Wereldwijde omzwervingen


- 1894. Wijnand was veel te mager toen hij rond de 20 jaar oud was. Op doktersadvies ging hij met een schip mee naar de Middellandse Zee. Deze eerste grote reis begon in augustus

- 1894, op het stoomschip SS Ceres. De reis ging via Lissabon, Tanger, Gibraltar, Livorno en Catania weer terug naar Nederland. Op deze tocht vatte Nieuwenkamp de liefde voor het reizen op. Hij kwam er nooit meer vanaf.

- In 1898 ondernam hij zijn eerste reis naar Nederlands-Indië (Java).
Zie 1e Indische reis

- In 1899 reisde hij naar België met de graficus, goud- en zilversmid Elias Voet, gevolgd door een reis naar Frankrijk en Spanje.

- In 1900 ging hij op huwelijksreis via België en Frankrijk naar Spanje, met zijn vrouw Anna Wilbrink.

- 1901 en 1902 staan in het teken van tochten met De Zwerver door Nederland, waarbij hij ook regelmatig Edam aandeed.

- In 1903 breidden de trektochten met De Zwerver zich uit tot Duitsland, met bezoeken aan onder meer Düsseldorf en Neurenberg.

- In 1903/1904 ondernam hij zijn tweede grote reis naar het oosten. Zie 2e Indische reis.

- In de winter van 1906/1907 volgde een derde grote reis, wederom naar Java en Bali. Zie 3e Indische reis.

- In de winter van 1908 bezocht Nieuwenkamp Constantine in Noord-Afrika. Hiervan is niets bekend, behalve dan dat ter plaatse een tweetal tekeningen werd gemaakt.

- In 1913/1914 ondernam hij een grote reis naar Voor-Indië met bezoeken aan Ceylon en Brits-Indië(Tanjore, Benares, Agra, Gwalior, Bombay en Madoera). Hij maakte hier veel tekeningen.

- In 1924 verscheen zijn Engelsch-Indische reisverslag onder de naam Heilige Steden in boekvorm. Daarnaast werd een reeks artikelen over die reis in het NION, Nederlandsch-Indië, Oud en Nieuw, geplaatst. Lang niet al zijn werk is hierin gepubliceerd. Er zijn met name veel potloodschetsen en foto's (kiekjes) bewaard gebleven, die hij destijds van reisgenoot Barlett gekregen heeft. Ook maakte hij na het verschijnen van Heilige Steden nog meer etsen en olieverfschilderijen en een enkele gouache met India of het Hindoeïsme en Boeddhisme als onderwerp. Hiervan is weinig gepubliceerd.

- Van 1917 tot 1919 maakte hij zijn vierde reis naar Indië. Zie 4e Indische reis.

- In 1920 reist hij van Edam naar Sicilië en overwintert daar. Vervolgens belandt hij in 1921 in Rome; vandaar vestigt hij zich in 1925 nabij Fiesole, bij Florence.

- In 1925 onderneemt hij weer een grote reis, die gaat naar Sumatra, Java en Bali. Zie 5e Indische reis.

- In 1933-1934 ondernam Nieuwenkamp een reis door Egypte, waar hij veel tekeningen maakte van de piramiden, Caïro, Luxor en de Nijl. Hiervan bestaat een manuscript dat niet is uitgegeven (In het land der Farao's). Ook op een eerdere reis naar Indië (1904) deed hij Egypte aan en tekende daar.
Zijn grote reis in 1937, opnieuw met de steun van diverse instellingen, leidde hem weer naar Bali. Zie 6e Indische reis.

- In mei 1940 zou hij zijn volgende grote reis beginnen, maar het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog belette dit. Daarna heeft hij niet meer buiten Europa gereisd.